Rosenrecept

**************************************************

Rosensylt I

250 g rosenblad (från doftande, gärna röda eller rosa rosor).
1 1/2 dl socker
1 dl honung
Saften från 1 citron

Bladen kan insamlas under flera dagar och förvaras svalt i burk med lock, överstänkta med lite citronsaft
Nyp bort den beska vita delen på varje kronblad.
Koka blommorna långsamt mjuka i lite vatten, ca 1/1 till 1 dl.
Rör sen ner sockret, honungen och citronsaften. Koka långsamt till det tjocknar.
Häll upp i vacker burk. Njut!

~~~~~~~~~~~~~~

Rosensylt II

5 1/2 dl vatten
5 1/2 dl socker
1 msk rosenvatten
450 gr starkt doftande kronblad från rosor
Pressad saft av 2 citroner

God att äta på frukostbordet.
Klipp bort det inre vita på kronbladen. Koka upp vattnet. Låt det sjuda och lägg i bladen.
Låt sjuda i cirka 5 minuter tills bladen har mjuknat.
Tillsätt socker och citron. Koka upp och låt alt sjuda i cirka 30 minutter.
Häll i rosencattnet när sylten börjar tjockna. Låt sjuda tio minuter till.
Prova om sylten är färdig genom att lägga en klick av den på ett nedkylt tefat.
Gör sedan en ränna genom syltklicken. När den inte flyter ihop är sylten färdig. Häll upp på väl rengjorda burkar.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosengelé

125 g rosenblomblad
500 g socker
1/2 liter konc. äppeljuice

Plocka av rosenbladen och ta bort det vita nedtill (bittert).
Häll kokande vatten över rosenbladen, låt det sedan svalna.
Lägg bladen på en handduk att rinna av. Koka upp äppeljuicen med
sockret, tillsätt rosenbladen (spara några för dekoration i geleglasen).
Koka tills man kan göra det sk "geleprovet" (en droppe stelnar i kallt vatten).
Skumma noga. Hälls på geleglas tillsammans med några rosblad i varje glas.
Om geléen inte vill stelna tillsätter man lite Certo, röd förpackning.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosensocker

50 g torkade rosenblad
150 g socker
vaniljsocker (efter egen smak)

Kör rosenblad, socker, och vaniljsocker i en mixer tills sockret
blir som pudersocker. Lägg ner i en burk med tättslutande lock.
Rosensocker är gott att strö på bakelser, våfflor och tårtor.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenbladsvin

1 sats på 5 liter vin
500 g röda, doftande rosenkronblad
1,5 kg strösocker
1 rågad msk citronsyra( eller saften av en hel citron)
1 tsk vinjäst
1 tablett  jästnärsalt
5 liter vatten

Häll ner socker, citronsyra (eller citronsaft) i en damejeanne.
Koka upp vattnet, tillsätt rosbladen och låt det  koka i ca 15 minuter.
Låt svalna till 25 grader. Filtrera ner ca hälften av lösningen i damejeannen.
Omskakas så att socker och citron löses. Tillsätt jäst och jästnärsalt.
Låt jästen ligga kvar på ytan, (skaka inte om) och låt den jäsa i egen takt- ca 24 timmar.
Sätt på ett jäsrör och slå i resten av det kalla, kokta vattnet.
Jäs på varmt ställe. Det tar ca 2 månader.
Tappa över vinet till en annan damejeanne med hävert, så att bottensatsen inte följer med.
Sätt på jäsröret och placera kärlet på en mörkt och sval plats.
När det inte kommer några bubblor längre, har jäsningen upphört, och vinet tappas på flaskor.
Kontrollera noga att jäsningen upphört annars flyger korkarna ur!
För säkerhets skull kan man tillsätta lite svavlingspulver och klarningsmedel
och låta vinet stå ett par dagar innan man tappar upp det på flaskor.

Vinets kvalitet blir bättre om det lagras ett halvår.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosensirap

50 g röda/rosa rosenblad
150 g florsocker
50 ml vatten
1 msk citronsaft
1 msk apelsinsaft
(ev röd karamellfärg)

Ta bort det vita på rosbladen (beskt).
Tvätta och torka blombladen väl. Blanda alla ingredienser utom rosbladen i en kastrull
Koka långsamt till en simmig vätska.
Hacka rosbladen fint och lägg i dem.
Sjud på lägsta värme i ca 30 minuter- under omrörning då och då - tills den tjocknat.
Slå upp i en vacker burk med tättslutande lock. Förvara i kylskåp.

Använd denna vackra rosensirap till garnering på glass och tårtor.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosensaft (Cedergrens i Råå)

50 st rosor (doftande, hälften röda)
1,5 kg socker
2,5 liter vatten
2 st citroner
30 g vinsyra

Varva rosor, skivade citroner, socker och vinsyran.
Koka vattnet och häll över alltsammans.
Detta får sen stå och dra i 3 dygn, varefter det silas och tömmes på flaskor.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenmarmelad I

150 g rosor
1 liter vatten
1 kg socker
1 påse gul melatin
Saften av 1 citron

Blanda vatten, socker och den pressade citronen och melatinet.
Skölj och hacka rosbladen. Koka på låg värme tills blandningen tjocknat.
Häll på rena burkar.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenmarmelad II

500 gram rosenblad
225 gram honung
225 gram socker
Saft av två citroner

Plocka kronblad av doftande obesprutade rosor.
Nyp bort det vita nere vid basen som är besk.
Koka nu blombladen mjuka i lite vatten, rör i socker, honung och citronsaft.
Koka tills lagen är tjock. Häll upp på små varma rena burkar.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenmarmelad III

125 g rosenblad
4 dl vatten
4 dl socke
Saft och rivet skal av 1/2 citron
1 liten kvist rosmarin

Samla rosenblad från röda,rosa,doftande rosor.
Skölj bladen noga.
Lägg dem i en gryta med kokande vatten.
Sänk värmen och låt bladen sakta sjuda tills de känns mjuka.
Rör om då och då.
Tillsätt sockret och citronsaften och låt alltsammans koka tills marmeladen
börjat tjockna, det tar ca 20 min.
Lägg i rosmarinkvisten mot slutet av kokningen.
Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenmarmelad IV

2 liter rosenblad
2 liter vatten
2 liter socker
2 citroner
Cointreau

Plocka 2 liter rosenblad. Koka dessa med 2 liter vatten. Tillsätt 2 liter socker och saften och det rivna skalet från 2 rivna citroner
När allt kokat upp tilllsätt 1 flaska pektin och låt sedan röran koka till den blivit tjock.
Spetsa gärna med lite cointreau

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenvåfflor

4 äggulor
4 msk rosenvatten
1 msk socker
2 msk rosenolja

Gör en smet som skall vara ganska tunn.
Häll sedan i mjöl så att det blir snäppet tunnare än vanlig våffelsmet.
Vid grädningen hälles lite mindre smet i än vanligt.
Våfflorna blir spröda delikatesser.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenmaränger

Dessa görs på vavnlig marängsmet.
Tillsätt torkade finstötta rosenblad och du får vackrare och godare maränger än någonsin!

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenvinäger

Rosenblad
Vitvinsvinäger
Citronskal

Samla kronblad från någon starkt doftande ros.
Torka bladen genom att breda ut dem på en linneduk på ett varmt och ,luftigt ställe.
När bladen känns som papper är de färdigtorkade och kan då placeras i en burk med tättslutande lock.
Fyll en flaska till hälften med torkade rosenblad.
Häll över vitvinsvinäger och peta ned en liten bit citronskal.
Ställ flaskan i solen. För att bli mogen bör den utsättas för sol i 4 dagar, varefter den silas.
Tycker man då att rosensmaken är för framträdande kan man späda med mer vitvinsvinäger.

Serveras till grönsallader och till fruktsallad.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosendricka

3 liter Rosenblad
2 liter vatten
3 citroner
1,5 liter socker
50 g citronsyra

Lägg 3 liter tätt sammanpressade rosenblad i en hink. Tillsätt 3 skivade citroner.
Använd skal och fruktkött, men ta bort allt det vita.
Tillsätt 1,5 liter socker, 50 g citronsyra och 2 liter kokande vatten.
Rör om och låt sedan stå några dagar innan du silar och eventuellt konserverar med bensonat
Drickan förvaras mörkt och svalt.
Den blirvackert rosafärgad och är utmärkt i sommardrinken

~~~~~~~~~~~~~~

Kanderade rosenblad I

1 äggvita
1 msk vatten
Socker

En äggvita blandas med 1 msk vatten.
Doppa rosenbladen, ett efter ett, i lösningen.
Lägg dem på tork med den bukiga sidan uppåt.
Medan bladen ännu är något fuktiga beströs de med socker på båda sidorna.
Dessa lägges sedan på tork i ca 12 timmar
Håller i kylskåp i ca 1 månad

~~~~~~~~~~~~~~

Kanderade rosenblad II

Satsen räcker till att täcka blomblad från två blommor

1 tsk gummi arabicum
2 tsk rosenvatten
karamellfärg
fina blomblad (ros, viol, syren mfl)
225 g strösocker

Lös upp gummi arabicum i rosenvattnet.
Häll upp lösningen på ett tefat och tillsätt ett par droppar
karamellfärg. Använd en mjuk pensel och täck några blad i taget
med gummimassan. Doppa blombladen i sockret, sikta över lite till.
Gör så med resten av blommorna. Lägg dem på galler och låt dem
stå på varm plats tills de är torra och spröda, vänd på dem ibland.
Förvara dem i en lufttät burk eller ask på silkes- eller hushållspapper

~~~~~~~~~~~~~~

Kanderade rosenblad III

Rosenblad, obesprutade
Äggvita
Strösocker
Eventuellt röd hushållsfärg

Skär bort det vita på rosenbladen eftersom detta kan vara beskt.
Pensla bladen med äggvita på båda sidorna.
Dofta över socker. Vänd bladen och dofta även denna sida med socker.
Önskas rosa socker färgas sockret med röd hushållsfärg.
Låt torka på galler, gärna i solen. Förvara torrt.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenättika

Rosenblad
Vit vinäger

Fyll en burk med nyplockade rosenblad. Häll på vit vinäger så att bladen täcks lite drygt.
Sätt på ett lock och låt det sedan stå i ett soligt fönster under 2 veckors tid.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosensallad

1 grönsallad
1 dl röda rosenblad
2 tsk rosenvinäger
2 msk olja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Skölj och riv salladen i bitar, blanda med rosbladen i en skål.
Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar och slå över salladen.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosenkonfekt

5 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk fint rivet citronskal
4 tsk sirap
några droppar rosenvatten
225 g siktat florsocker
kanderade rosenblad

Blanda citronsaft, skal och rosenvatten.
Tillsätt florsockret och arbeta till en fast massa med fingertopparna.
Bryt små bitar av massan och rulla dem till bollar på florsockerbestrött underlag.
Platta ut bollarna litet och pressa fast kanderade rosenblad ovanpå.
Lägg bollarna i små pappersformar och låt dem stelna på en sval plats.
(källa Choklad, kola och karameller av Hilary Walden)

~~~~~~~~~~~~~~

Rosente

Torka blomblad av starkt doftande rosor.
Använd ca 2 msk rosenblad till 2 dl te, använd neutralt gärna storbladigt te - tex. earlgrey.
Förvara i burk med tättlock så framträder aromen bättre.
Tycker du att det smakar för lite så blanda i mer rosenblad.
Aromen behöver tid på sig för att framträda så förvara gärna teet någon vecka innan du dricker det första gången.

~~~~~~~~~~~~~~

Rosensorbet 6 port

2 dl blomblad där det vita är bortklippt
1 dl pudersocker
2, 5 dl vatten
Saften och rivet skal av två väl tvättade citroner
1-4 tsk rosenvatten för matlagning (finns i hälsokostaffärer)
1 äggvita

Lös upp sockret i kallt vatten i en kastrull, tillsätt citronskal. Koka upp, låt sjuda i sex minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt rosenbladen. Låt svalna, sila.
Tillsätt citronsaften, smaka av med rosenvattnet.
Frys blandningen i plastkärl med lock till konsistensen blir grötig.
Vänd ner äggvitan, hårt vispad. Frys igen tills massan är fast.

~~~~~~~~~~~~~~

Nypon-Äppelmarmelad

500g nypon
500g sura äpplen
2 - 3 dl vatten
500g socker
saften av 1/2 citron


Nyponen halveras så går de lätt att rensa med (skaftet av) en liten sked, och delas i 8 delar.
Äpplena skalas, klyvs, befrias från kärnhus och delas i små bitar.
Den skurna frukten kokas sakta under lock i 25 min.
Finfördelas t.ex. med mixer innan socker och citronsaft tillsättes och fortsätt sen kokningen i 15 min.
Hälles kokhet i glasburk, som skall stå öppen tills innehållet kallnat.
Om man därefter täcker ytan med smält konserveringsvax (paraffin med lagom lite paraffinolja i duger bra)
och stänger burken först sedan vaxet svalnat, så håller marmeladen fast i rumstemperatur hur länge som helst.


Skriv ut sidan!

Copyright © 1997-2006 CatWeb®
CatWeb är ett registrerat varumärke
www.catweb.se
CatWeb